Premiér si Hornú Nitru bez baníctva nevie predstaviť

30.08.2013 Prievidza

Handlová 30. augusta (TASR) – Napriek rôznym šumom okolo slovenského baníctva predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) nikdy nepočul žiadnu inú alternatívu pre región hornej Nitry.

Uviedol to dnes po oficiálnom otvorení 12. poľa ťažobného úseku v bani Handlová. Nový ťažobný úsek znamená pre tento región zachovanie zamestnanosti pre viac ako 600 baníkov. Mal by sa prevádzkovať minimálne 10 rokov a vyťaží sa v ňom približne 2,9 milióna ton hnedého uhlia.

"To je aj filozofia postoja vlády k baníctvu. Preto sme v rokoch 2006 až 2010 neustále baníctvu pomáhali, napríklad investíciou do 11. ťažobného úseku a táto investícia umožnila aj otvorenie toho 12.," pripomenul Fico. Vláda podľa jeho slov neuvažovala v spomínaných rokoch o definitívnom zastavení ťažby. "My sme urobili také rozhodnutia a kroky, či už vo verejnom záujme, alebo pri priamej podpore týchto baní, ktoré garantujú rozvoj baníctva v tomto regióne. Preto ja pred sebou vidím ďalších 20 rokov tejto bane. Niet dôvodov, aby sa vláda zaoberala v tomto okamihu čo ďalej. Robí tu 4200 ľudí a pokiaľ budú takto pokračovať, verím, že baníctvo tu bude na minimálne jednu generáciu zachované," zdôraznil.

Premiér zároveň vyjadril vďaku Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP), že udržujú zamestnanosť a hľadajú iné formy zamestnania ľudí, ktorí nemôžu pracovať zo zdravotných a vekových dôvodov pod zemou. "Úspešne sa rozvíja projekt pestovania paradajok, na jeseň chceme spoločne s vedením baní odklepnúť produkciu rýb. To sú všetko veci, ktoré ďalším desiatkam, stovkám ľudí dávajú prácu," uzavrel s tým, že pokiaľ bude predsedom vlády, baniam garantuje podporu.

Prvé pracovisko v 12. poli ťažobného úseku Handlová sa nachádza 550 metrov pod povrchom a ťažbu v ňom rozbieha kolektív stenárov vedený prvým predákom Ferdinandom Laštiakom. Podľa slov generálneho riaditeľa HBP Petra Čičmanca bane do neho zo svojich vlastných zdrojov doposiaľ investovali viac ako 10,8 milióna eur. "Celkové náklady na otvárku predpokladáme vo výške 13 až 14 miliónov eur. Pre sprístupnenie a prípravu pracoviska sme museli vyraziť viac ako 4000 metrov bežných chodieb," doplnil.

Pre zaistenie bezpečnosti zamestnancov a banskej prevádzky bol pri razení základných banských diel a pri príprave stenového porubu realizovaný dôkladný vrtný prieskum. "Na 12. ťažobnom úseku sme spravili množstvo hydrogeologických vrtov, ktorými sme si potrebovali overiť, aká je skladba nadložia a môžem povedať, že je priaznivá. Poznáme, aká je hydrogeologická situácia a máme ju pod kontrolou," upozornil Čičmanec.


V Handlovej si dnes pripomenuli obete banských nešťastí

Viac ako 400 baníkov, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania, si dnes uctili predstavitelia vlády, samospráv, Hornonitrianskych baní Prievidza, baníckeho spolku a združení z regiónu pri Pamätníku obetiam banských nešťastí pre región hornej Nitry na cintoríne v Handlovej. Pietna spomienka bola súčasťou regionálnych osláv Dňa baníkov, ktoré v Handlovej potrvajú do 31. augusta.

Ako pripomenul vo svojom príhovore predseda vlády Róbert Fico, 10. augusta uplynuli štyri roky od nešťastia, pri ktorom v Handlovej zahynulo 11 banských záchranárov a deväť baníkov a to nešťastie bolo aj pre neho veľkou ľudskou skúškou. "Usiloval som sa zmierniť aspoň finančnou pomocou dopady tragédie rodinám, ktorých strata najbližších zasiahla najbolestivejšie. Lenže ja viem, že prítomnosť otcov a synov takto nenahradím," zdôraznil a poprosil všetkých prítomných, aby si teraz v lete a počas kratších jesenných dní spomínali na blízkych, ktorí v nešťastiach zostali sami a potrebujú ľudský záujem. "Prejavte teraz svoju spolupatričnosť, nikdy jej nie je dosť. Často je aj dobré slovo balzamom na dušu, preto vás prosím, pomáhajme si," doplnil.

Pripomínanie si obetí banských nešťastí považujú aj samotní baníci za dôležité. "Je to taká smutná spomienka na kamarátov. Je to naša povinnosť pripomínať si pamiatku kamarátov. Chceme, aby z toho bola tradícia a chceme mladých naučiť, aby si vážili baníkov a banícke tradície," povedal na margo pietnej spomienky bývalý baník z bane Handlová Milan Kafka.
 

Vyberte región